Wangbrygga i Bardal

Wangbrygga

Butikkmuseum, galleri og kafé. Åpent torsdag, lørdag og søndag 12-18 og fredager 12-23 hele juni, juli, og frem til 16. august. Arrangement utenom sommersesongen etter avtale. Velkommen! 

Litt historikk om Wangbrygga
Wangbrygga ble oppført ca. 1870, og stod først ved utløpet av Tverrelven. I 1905, i forbindelse med at vegen ble lagt om og brua over Bardalselven ble åpnet, ble brygga flyttet dit den står i dag. I 1932 ble brygga påbygd med det vi dag kaller ”Mellageret”.

Butikken


Borgerleiet i Bardal har historie 400 år tilbake og handelsmenn opp gjennom årene drev med jektefart til bla Bergen. Brygga ble bygget av Georg Ratje og eies i dag av Leirfjord kommune. BLM har bruks- og råderett over bygget
Det har vært drevet handelsvirksomhet i brygga helt fram til 1960-åra. Handelsmannen fram til 1947 het Ingvald Wang. Senere overtok Hjørdis og Magnus Næss driften, og drev butikken fram til den ble midlertidig nedlagt.

Seinere ble det drevet båtbyggeri i bygget og store deler av brygga ble innvendig forandret i forbindelse med dette. Produksjonen av båter opphørte etter noen år og brygga ble stående og forfalle.

Det offentlige har støttet restaureringen med ca. 2 millioner, hvor bl.a. Riksantikvar og Fylkeskonservator har gitt midler til arbeidet. I tillegg er det utført et betydelig dugnadsarbeid.

BLM har laget en bildemontasje i 2. etasje som viser hvordan brygga så ut ved starten i 1988 og fram til ferdig resultat i 1993.

Butikkmuseet
Den gamle landhandleren er prøvd gjenskapt slik den så ut rundt 1930. Svært mye av inventaret var ødelagt eller fjernet, så det meste er forsøkt gjenskapt. Det eneste originale som var tilbake var den gamle kjøpmannsdisken og hyllene på nord-øst veggen.

Utstyr som i dag smykker butikken er bl.a. emaljeskilt, plakater og varer som er samlet inn fra hele Helgeland.


Galleri Bardal

Et av rommene inneholder "Galleri Bardal". Dette er en salgsutstilling av kunstneren Henry Bardal. Bildene leveres enten med eller uten  ramme. Det finnes salgsliste med katalog hos betjeningen. "Galleri Bardal" er landets eneste faste salgsutstilling for Henry Bardal.

”En smak av Helgeland”
Vårt konsept er å gi besøkende en bit av gamle Bardal, med en smak av hva Helgeland har å by på av kultur og historie. I dette inngår mat laget etter gamle tradisjoner, historieseminarer, konserter og utstillinger.

Brygga står i dag fram som et praktbygg med mange muligheter. I åpningstiden er det mulighet for å kjøpe seg mat og drikke på spisestedet som finnes i brygga.

På loftet er det innredet flere soverom som viser hvordan gamle senger og soverom så ut. Disse rommene er det mulig å overnatte i, og med litt godt humør på kjøpet glemmer man at senga kun er 170 cm lang!